Verk ur museets samling

DET BÄSTA FRÅN DALSLAND

I Galleriet visar vi ett urval från museets egen konst­samling. Den om­fattar huvudsakligen verk av Dalslands­konstnärer. Urvalet är gjort av Jörgen Svensson, museets nuvarande chef. 

Kärnan i samlingen är uppbyggd och donerad av Sten Torstenson, Dalslandskännare och tillika museets grundare. Den består av ca 250 verk där­ibland ett trettiotal självporträtt. Här finns många välkända namn.

– Det är det bästa av de bästa, säger Sten Torstensson och utnämner Olof Sager-Nelson till sin personliga favorit.

– Han är den främste vi haft, i sina bästa stunder fullt jämförbar med de franska målare som framträdde under samma tid. 

Olof Sager-Nelson (1868–1896) föddes på Värmlandsnäs, men växte upp i Åmål och dog utomlands 28 år gammal. Han studerade vid Valands konstskola och var en av de konstnärer som mecenaten Pontus Fürstenberg stöttade. 

Känd är också Otto Hesselbom (1848–1913). Han studerade vid Konstakademin i Stockholm och blev ett stort namn utomlands. Många minns säkert hans national­romantiska vy över sjön Ånimmen, Vårt land, en älskad bild på lyxtelegrammen. 

Carl Oscar Borg (1879–1947) från Grinstad, emigrerade till USA och levde med hopi- och navajjoindianer, hans målningar från den tiden är idag mycket eftersökta. 

Konsten kom sent till Dalsland, först de senaste hundra åren blommar den upp, menar Sten Torstenson. Ett fattigt jordbrukslandskap med järnbruk och pappersbruk var ingen bra grogrund. Men det hände något på 1930-talet. Då kom folkskolläraren Erland Borglund till Långed och startade legoarbete i hemmen med halmslöjd och träslöjd. Sedermera grundade han Steneby­skolan. Borglund inspirerade många att börja måla. 

Alvar Lundin, Ragnar Högman, K Ragnar Johannesson, Ragnar Hult, Pelle Blom och Anders Thyberg är namn som Sten Torstenson framhåller. Liksom Bengtsforsgruppen som fram­träder på 1940-talet; Algot Galle, Carleinar Tellwe, Lizzie Olsson-Arle, Arne Isacsson och Georg Suttner. De två sistnämnda blev välkända konstpedagoger. Arne Isacsson grundade Gerlesborgsskolan i Bohuslän 1944, där också Georg Suttner var lärare och rektor. Senare blev Suttner rektor för Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sixten Lundbohm (1895–1982) är en annan målare som gjorde Stockholmskarriär. 

Finns det något särskilt som utmärker konstnärerna från Dalsland? 

– Ja, nittio procent av dem kommer från den norra hälften av landskapet. Och flera från Ånimskog, som Otto Hesselbom. Det tror jag beror på att det finns ett speciellt ljus där mellan Vänern och sjön Ånimmen. 

Var finns de kvinnliga konstnärerna, det är inte så många i samlingen?

– Nej, de har alltid stått lite vid sidan, men Inez Byland och Gerda Palm är bra. Liksom Lizzie Olsson-Arle. Och så har vi Skållerudsgruppen med Lisbet Claesson, Marianne Johansson och Helena Deubler, säger Sten Torstensson.

Share by: