Tidigare utställningar
2024

Ebba Matz en av våra mest anlitade konstnärer för offentliga gestaltningar. Med stor känslighet för platsen och dess historia ger hon varje verk sitt specifika uttryck. Tiden har varit ett tema för hennes senaste arbete. Tankarna fortsätter in i den installation hon nu visar på Dalslands konstmuseum.

Lars Göran Nilsson är främst målare, men arbetar också med installation och text. Det är i den formen han senast ställt ut, ett uppmärksammat verk kallat Osynlig tillbaka som visats på flera platser i landet. Men nu, i Dalsland, är det måleri i en större skala han visar på väggarna i den övre utställningshallen.

Ljus och rörelse är centrala begrepp i Anita Gordhs konstnärskap. Hon har uttryckt det i många skilda tekniker och material. På senare tid har hennes fascination för ufon tagit gestalt i blyerts-, tusch- och kolteckningar. Dem får vi se i den nedre utställningshallen, tillsammans med ett magiskt ljusobjekt.

Vit marmor och svart diabas är de två bergarter den dalsländska keramikern och skulptören Elsie Larsson helst arbetat med. Efter ett långt liv med den mjuka leran, började hon hugga i sten vid fyllda 60 år.
– Det var en längtan efter att komma upp i storlek, keramikugnen begränsade ju den möjligheten, berättar Elsie Larsson, som nu visar en retrospektiv samling stenskulpturer i Galleriet.

Olof Marsja utbildade sig på Konstfack och har mestadels arbetat med skulpturala uttryck. Han fogar samman organiska material, industriellt producerade föremål till skulpturer. Där i blandas uttryck varav mycket är hämtat från hans samiska bakgrund och rör sig i gränslandet mellan bildkonst och konsthantverk, fantasi och verklighet, historien och samtiden.

Fredrik Åkum examinerades från Konsthögskolan Valand 2013. Redan då handlade hans konstnärskap om gränsen mellan det figurativa och det abstrakta, mellan original och kopia, och om fascinationen för upprepning. Måleri är hans utgångspunkt, men han arbetar på många olika sätt. Inte minst med böcker och fanzine.

Tina Gyllensvärd Isacson växte upp i Mellerud. Hon flyttade tidigt till Göteborg men återvände ofta till familjens gård i Dalsland. Tina Gyllensvärd Isacson var en pionjär inom återbruk. 2005 gjorde museet en utställning med hennes stickade restgarnströjor. Det blev en stor succé. Sommaren 2023 gick Tina hastigt bort. Dalslands konstmuseum arrangerar nu en minnesutställning med hennes unika tröjor.
2023

I den nedre utställningshallen visas måleri av Ragnar Schmid, göteborgare med sommarateljé i Dalsland sedan 40 år tillbaka. Tidsandan intresserar honom. Han var student på Valands konsthögskola i början av 1970-talet, den period då konsten var som mest politisk. Då såg framtiden fortfarande ljus ut. Idag är perspektivet betydligt mörkare. Det speglas inte minst i Ragnar Schmids måleri.

En levande legend, en mytomspunnen ikon och en sångare av guds nåde. Så minns många musikern Freddie Wadling som dog sommaren 2016. Att Wadling också var bildkonstnär och tecknade och målade under hela sitt liv är kanske mindre känt.
I Galleriet visar vi några av hans senare bilder skapade med digitala verktyg. De har aldrig tidigare visats.

En ovanlig utställning visas i Galleriet den här perioden. Ovanlig på så sätt att den handlar om fysik på hög nivå. Det är Karl-Erik Eriksson, professor emeritus i teoretisk fysik, som med konstens hjälp vill visa att kvantmekanikens teorier är solklara.
– Inte alls några mysterier som vissa fysiker velat hävda, säger Karl Erik Eriksson.
Han ser paralleller med dagens verklighet, där sanningen av vissa betraktas som en fråga om tycke och smak.

I den nedre utställningshallen premiärvisas ett nytt videoverk av Sonja Nilsson, Starfish on the beach. Ett verk som berör teman kring kärlek och död, och som den känslige kan uppfatta som mycket obehagligt. Så är också Sonja Nilsson känd för sina tekniskt skickliga, konfrontativa installationer, där betraktaren står i centrum och utmanas.

Efva Lilja är en av vårt lands mest hyllade koreografer. Med hela världen som arbetsfält har hon genom fyra decennier dansat och skapat dansverk, utställningar, performances, film och böcker. Under tjugo år hade hon ett eget danskompani.
På senare år har hon ägnat sig alltmer åt bildkonst. Det är i den rollen vi möter henne i lilla galleriet.
2022

Dalsländska Mellerud kom att få en central roll i en hjälpinsats då 500 judiska flyktingbarn räddades till Sverige 1939. Många av dem kom till familjer i Mellerud med omnejd. I utställningen »Jag kom ensam« berättas med foton, brev och annan personlig dokumentation, denna djupt gripande historia. Lika skrämmande aktuell idag.

Christina Skårud är uppväxt i ett miljonprogramsområde utanför Västerås. Hon är familjär med den grå betongen, det syns i hennes måleri. Men där skymtar också något annat, något obestämt, hotfullt och skrämmande.
– Balansakten mellan det välbekanta och det främmande intresserar mig, säger Christina Skårud.
2021

En landskapsmålare i den mer absurda skolan har intagit övre utställningshallen. Johan Nobell är född och uppvuxen i ett jordbrukarhem på Gotland. Som konstnär har han vistats mycket utomlands, framförallt i USA och New York. Perioder som satt tydliga avtryck i hans konst och resulterat i en internationell karriär.

Lotta Antonsson är en förgrundsfigur inom det samtida svenska fotografiet. Hon slog igenom stort redan som student på Konstfack. Då var hennes tema feministiskt, med humor och ironi skärskådade hon den manliga blicken och objektifieringen av kvinnan. Idag, trettio år senare, är temat fördjupat och uttrycket mycket mer komplext.

I Galleriet visar Caroline Lobell installationen Pärlemor, en vandring i och ovanpå minnesfragment och förnimmelser som relaterar till barndomen, ett socialt arv och genetik. Verket är skapat på Dômens konstskola i Göteborg där hon är student och utställningen ingår som en del i museets samarbete med de grundläggande konstnärliga utbildningarna.
2020
2019

Jan Håfström tillhör den svenska samtidskonstens allra största. Han avslutade sina studier på Konsthögskolan det magiska året 1968 och är fortfarande fullt verksam 82 år gammal. Fyra gånger har han representerat Sverige på Biennalen i Venedig och bara i år har han haft flera separatutställningar runt om i landet. Det är en ära att nu få presentera Jan Håfström på Dalslands konstmuseum.

»Konstnären Clay Ketter är en av Sveriges mest betydande USA-importer…« skrev Moderna Museet 2009 och visade en stor separatutställning med Ketters konst. Ett tungt inslag i hans långa internationella karriär. Nu gör Clay Ketter ett gästspel på Dalslands konstmuseum med flera verk som refererar till byggnation och arkitektur, ämnen som alltid fascinerat honom.

Redan vid debuten fick hon strålande recensioner och sålde till Nationalmuseum. Några år senare ställde hon ut i USA och hyllades i New York Times. Skulptören Eva Hild är representerad med stora verk både i Sverige och utomlands. Nu visar vi några av hennes stengodsskulpturer i övre utställningshallen tillsammans med verk av Clay Ketter.
2018

Sjöfolk vill ha ett porträtt av sitt fartyg, det är en känd sanning. Så föddes marinmåleriet. På 1800-talet stod genren i topp och Jacob Hägg var kanske den främste i Sverige. Genom inlån från Sjöfartsmuseet i Göteborg kan vi nu visa några av hans största och mest imponerande dukar. I utställningen ingår också fartygsmodeller, bland annat en modell av Dalslandskanalångaren Ellida från 1901.
2017

Det är en ödesmättad titel Anna Lidberg satt på sin utställning i den övre hallen »Utsikter mot undergången«. Med ljud, ljus och miniatyrinstallationer av svenska skogar och landskap vill hon framkalla en stillsam reflektion, snarare än förlamande skräck, över de katastrofscenarier som hotar vår värld.

Barndomens somrar tillbringade hon på Malö. Ja, hon är bokstavligen uppväxt vid strandkanten. – Jag lekte med musslor som andra lekte med kottar, säger Britt Ignell illustrativt, och menar att havet påverkat henne mer än något annat. Det kan man också se i utställningen »Reminiscenser«, som hon skapat i övre hallen.